Доброго дня! У мене монохоріальна біамніотина двійня. УЗД в 2 триместрі робили кожні два тижні, щоб відслідковувати чи однаково розвиваються діти. Все було нормально. Але 2 тижні  тому (по гестації було рівно 31 тиждень) визначили, що різниця між дітьми становить тиждень (по фетометрії 1 плід 30 і 4 дні, 2 плід 29 і 3 дні). Призначили доплерометрію через 10 днів. За її результатами приблизна різниця між плодами складає 300 грам і є порушення в кровоплині однієї з судин пуповини меншого плода. Всі інші показники в нормі.  Висновок: порушення плодово- плацентарного кровоплину 1Б ступеня другого плода. Лікар сказала не хвилюватися, призначила тівортін і повторне УЗД з доплерометрією через 2 тижні. В стаціонар лягати відмовила. Мене цікавить чи достатньо такого лікування. Дякую. 

Комментарии к записи

Только участники группы могут комментировать.

Войти Зарегистрироваться

Елена Березовская

Елена Березовская Врач

2015/10/02 • #
У вас може бути синдром трансфузії від плода плоду (дивіться відео про багатоплідну вагітність і читайте в книзі "Настільний посібник для вагтіних"). Матково-плацентарний кровообіг - це дурниці, і його порушення ставлять всім під ряд. А от порушення в кровопливі однієї дитини - це серйозно. Тому чекати два тижні не можна. Потрібно повторити доплер і УЗІ через 3-4 дні. Якщо є діаноз TTTS, то його лікують лазерною аблазіює патологічних анастомозів плаценти лише у декількох перинатальних центрів світу (приблизно у 18-20). Якщо це не проводять, єдиним правильним рішенням буде родорозрішення, щоб не втратити дітей. В стаціонарі таке не лікують.
Наташа

Наташа

2015/10/02 • отвечает Елена Березовская#
Дякую. Мене дивує, що лікарі, до яких я зверталася всі говорять одне і те ж. Повторіть УЗД через два тижні. Нічого страшного, двійнята завжди розвиваються не пропорційно. Але ж це монохоріальна двійня, тут ситуація складніша. Всі мої намагання говорити про синдром трансфузії від плода до плоду і про те, що можливо потрібно зайвий раз перевірити призводять до однієї реакції: менше читайте в інтернеті. Лікар у якого планую народжувати сказав, що 300 грам різниці між дітьми це не привід до дродорозродження, дзвоніть через 2 тижні. Але наскільки я розумію, має бути хоча б контроль КТГ чи просто відслідковувати серцебиття, не говорячи вже про повторий доплер. Живу в районному центрі, тут немає апарату КТГ, а про доплерометрію взагалі мовчу, На УЗД їжджу у обласний центр (Львів). Ще раз Вам дякую. Терміново записуюся на повторне УЗД і доплер.
Елена Березовская

Елена Березовская Врач

2015/10/02 • отвечает Наташа#
Те, що у двійнят-близнят може різнитися вага - це не проблема. Але є умови для ТТТС, є ознаки ТТТС, і потрібно розуміти, що в 80% без лікування цей діагноз призводить до втрати дітей. А так як у вас там лікування сучасне не проводять, то залишається не гра в очікування "як буде, так буде", а вирішення питання про народження дітей до того, як вони загинуть. Моя сестра втратила двох хлопчиків наприкінці вагітності саме із-за цього ускладнення. Тоді (40 рокі тому) взагалі про цей синдром ніхто не говорив. 10% монохоріальних діамнотичних вагітностей мають таке ускладення. То ж їдьте до Львову. Потрібно дивитися кількість вод, розміри сечових міхурів, і кровоплив у дітей (ознаки Квінтеро для ТТТС).